Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-14T00:23:16+01:00
Zamiast kreski ułamkowej umieszczę znak dzielenia
(2x-3):(x+1)-1=0 / *(x+1)
2x-3-(x+1)=o
2x-3-x-1=0
x-4=0 /+4
x=4
spr
L=(2 *4 -3) :(4+1)-1=5:5-1=1-1=0
P=0
L=P
3 3 3
2010-02-14T00:28:13+01:00
1.rozwiaz rownanie :
2x-3 przez czyli w mianowniku x+1 i na wprost kreski ulamkowej -1 =0

(2x -3) : (x +1) -1 = 0 /*(x+1)≠ 0, czyli x ≠ -1
2x -3 -(x +1 ) = 0
2x -3 -x -1 = 0
x - 4 = 0
x = 4

Spr.
L(4) = (2*4 -3): (4 +1) -1 = (8 -3) : 5 - 1 = 5 :5 -1 = 1 - 1 = 0
P(4) = 0
L(4) = P(4)
1 5 1
  • Roma
  • Community Manager
2010-02-14T00:29:29+01:00
[2x - 3 / x + 1 ] - 1 = 0
Ustalamy dziedzinę równania
x + 1 = 0
x = -1
D = R \ {-1}

[2x - 3 / x + 1 ] - [x + 1 / x + 1] = 0
2x - 3 - (x + 1) / x + 1 = 0 /*(x +1)
2x - 3 - x - 1 = 0
2x - x = 3 + 1
x = 4

4 ∈ D (liczba 4 należy do dziedziny)

Odp. x = 4
1 5 1