A) pierwiastek 1 9/16 * (-2) do potęgi 2 + 1,2 * 5/12
b) 2 1/2 - 1/2 * pierwiastek do potęgi 3 3 3/8 + 2 do potęgi -1
c) (3/4 ) do potęgi -1 -( -1 1/3) do potęgi 2 : 0,9
d) 0,8 * 3/2 do potęgi 3 - (-2)do potęgi 3 / 4 * 0,1
e) (1 1/3) do potęgi 2 * ( -1/3) do potęgi -2 - 1,9 do potęgi 0 * 3 do potęgi -1
proszę o pomoc, daję naj.

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-14T11:30:26+01:00
A) pierwiastek 1 9/16 * (-2) do potęgi 2 + 1,2 * 5/12 = pierwiastek 25/16 * 4 + 12/10 * 5/12 = 5/4 * 4 + 1/2 = 5 + 1/2 = 5 1/2

b) 2 1/2 - 1/2 * pierwiastek do potęgi 3 3 3/8 + 2 do potęgi -1 = 2 1/2 - 1/2 * 9 - 2 -1 = 1/2 - 4 1/2 - 2 - 1 = -7

c) (3/4 ) do potęgi -1 -( -1 1/3) do potęgi 2 : 0,9 = - 3/4 -1 + 1 1/3 =- 1 3/4 + 1 1/3 = - 9/12 + 4/12 = -5/12

d) 0,8 * 3/2 do potęgi 3 - (-2)do potęgi 3 / 4 * 0,1 = 8/10 * 27/8 + 8 / 4/10 = 27/10 + 8 * 10/4 = 27/10 + 2/10 = 29/10 = 2 9/10

e) (1 1/3) do potęgi 2 * ( -1/3) do potęgi -2 - 1,9 do potęgi 0 * 3 do potęgi -1 = 16/9 * 1/9 - 2 * 3 = 16/27 - 6 = - 5 11/27
7 2 7