1. Cenę towaru obniżono o ⅙. Oblicz cenę towaru po obniżce, jeśli zmalała o 2,10 zł.
2. Krystyna pożyczyła koleżance ⁴/₉ oszczędności i zostało jej 115 zł. Jaką kwotę Krystyna pożyczyła koleżance ?
3. Odległość między miejscowościami na mapie w skali 1: 400000 wynosi 2cm. Ile wynosi odległość rzeczywista ?
4. Na mapie w skali 1:20000 droga z parku do lasu ma długość 6cm. Jaką długość będzie miała ta droga na mapie w skali 1:30000 ?
5. Oblicz jakie jest pole obszaru w terenie przedstawionego na mapie o wymiarach 8cm x 5 cm wykonanej w skali 1:400000 ?

Bardzo proszę o dokładne obliczenia . Dzięki ; D

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-14T11:30:06+01:00
Zad.1]
x=cena towaru
⅙x=2,10
x=2,1:⅙
x=2,1×6
x=12,6

12,6-2,1=10,5zł=cena towaru po obniżce
zad.2]
1-⁴/₉=⁵/₉=115
x=115:⁵/₉
x=207zł
207-115=92 i tyle pożyczyła koleżance
zad.3]
odległość rzeczywista=2cm×400 000=800 000cm=8km
zad.4]
odległość rzeczywista=6×20 000=120 000cm
120 000:30 000=4cm i tyle będzie miała odległośc w nowej skali
zad.5
8×5=40cm²

1cm² na mapie=4²=16km² w rzeczywistości
40cm²=40×16=640km²
pole obszaru ma 640km²