Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-14T12:41:18+01:00
Witam!
Aby miejscem zerowym funkcji f(x)=(3m-1)x-7 była liczba x=-3 musi zachodzić równanie:

f(-3)=(3m-1)*(-3)-7=0, więc:
(3m-1)*(-3)=7
-9m+3=7
-9m=4
m=-4/9

Odp.: Dla m=-4/9 miejscem zerowym funkcji f(x)=(3m-1)x-7 będzie liczba liczba x=-3.

Pozdrawiam!
2010-02-14T12:44:20+01:00
F(x)=(3m-1)x-7 - najpierw podstawiamy za x=-3
f(3)=(3m-1)×(-3)-7
9m+3-7=0 - bo jeśli jest parametrem to f(x)=0 i cała funkcja musi być równa zero. Z tego wyliczamy:
9m=4
m=⁴/₉