Odpowiedzi

2009-10-12T16:50:06+02:00
W załącznikach zeskanowane rozwiązanie :)
3 5 3
2009-10-12T17:01:43+02:00
1} 1/2x-3/4y=5 mnożymy pierwsze równanie przez {-2} i otrzymujesz -x+3/2y=-10 pod tym przepisz drugie równanie i zauważ ze redukuje ci sie x z {-x} i dodaj góre z dołem i otrzymasz3/2y+2y=-14 i dalej 3całe i 1/2y=-14 czyli y=-4 teraz x=-4-2y czyli x=-4+8 czyli x=4 spr.1/2 razy 4-3/4 razy {-4}=5 i wyszlo ci ze 2+3=5 czyli 5 =5 2}i tak samo- pierwsze równanie pomnóz przez {-1} i otrzymasz-x-4y=-35 x i -x ci sie zredukuja i otrzymasz -3całe i 7/8y=-31 czyli y=31 razy8/31 czyli y=8 teraz x=35-4y czyli x=35-4 razy 8 czyli x=3 spr.3+1/8 razy 8=4 i to prawda bo 3+1=4 czyli 4=4 teraz 3]znowu pierwsze równanie pomnóz przez {-1} i bedzie -x-4y=-12 iksy sie redukuja i masz-31/8y=-31/4 czyli y=31/4 razy 8/31 czyli y=2 teraz x=12-4y=12-4razy 2 czyli x=4 spr.4+1/8 razy 2 =4całe 1/4 i pasuje bo 4+1/4=4 całe i 1/4 tak na przyszłosc-trzeba spojrzec ,co łatwiej zrobic pomnóz któres rownanie przez taka liczbe zeby np.x był tak sam jak w drugim równaniu ale z przeciwnym znakiem np.w pierwszym równaniu masz 3x a w drugim masz x to to drugie pomnóz przez {-3} zeby iksy mogły sie zredukowac i zeby jeden w naszym wypadku wynosił 3x a drugi -3x pozdrawiam
2 1 2