Jesienią Magda chciała kupić rower. W sklepie była akurat posezonowa obniżka cen: Wszystkie towary tańsze o 12%. Magdę zainteresował rower , którego cena bez obniżki wynosiła 850 zł.
Spytała sprzedawcy, ile wybrany przez nią rower może kosztować na wiosnę. Sprzedawca powiedział że cena będzie około 20% wyższa niż cena roweru przed jesienną obniżką.

a)Ile Magda zapłaci za ten rower, kupując go jesienią ?

b) Jaka była by cena roweru wiosną ?

c) Czy opłaca się Magdzie włożyć 850 zł na 6 miesięcy do banku na konto oprocentowane 10 % w stosunku rocznym i wiosną kupić rower ? Ile by na tym zyskała albo straciła ?

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-14T14:03:38+01:00
A)
12% *850 = 102
850- 102= 748
Jesienią rower kosztuje 748 złotych.
b)
20 % *850 = 170
850 +170 = 1020
Wiosną rower kosztuje 1020 złotych.
c)
10% * 850 = 85
850 + 85 = 935
Magda straciła by ponieważ przez pół roku nie zebrałaby odpowiedniej kwoty. Utraciła by także możliwość kupienia rowera
podczas obniżki jesiennej.
56 4 56
2010-02-14T14:07:32+01:00
A)850zł - 100%
x zł - 88%

x= 748 zł

b)850zł-100%
x zł - 120%

x=1020zł

11 2 11
2010-02-14T14:35:38+01:00
12%-obniżka towaru w jesień
850zł-koszt roweru bez obniżki
20%-cena po obniżce na wiosnę
Rozwiązanie:
a)
12%=12
100
850*12 = 850*12= 102zł
100 100
850zł-102zł=748zł
b)
850*20 = 850*20=170
100 100
850zł+170zł=1020zł
c)
850*10 = 850*10=85
100 100
85*0.05=42,5
ODP:Magdzie nie opłaca się włożyć do banku pieniędzy


co to jest te : 100, 100 100
Hejka Sandra :D ^^