Odpowiedzi

2010-02-14T15:03:52+01:00
Y=ax+b

a)a=-5/4
y=-5/4x+b
A(3,2)
2=(-5/4)*3+b
b=5,75

y=-5/4x+23/4

b)a=0
B(3,-1)
-1=3*0+b
b=-1

y=-1
1 1 1
2010-02-14T15:07:06+01:00
A.
a=-5/4
2=-5/4 * 3 + b
2 = -15/4 + b
b = 5,75
y=ax +b
y=-5/4x + 5,75

b.
a=0
-1 = 3*0 +b
b= -1
y= -1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-14T15:09:46+01:00
A)
y=ax+b <<wzór ogólny funkcji liniowej
a=-⁵/₄ <<współycznnik kierunkowy a
A(3,2) <<Punkt przez który przechodzi prosta


2=3a+b <<podstawiam współrzędne do wzoru y=2 oraz x=3

2=3a+b <wyznaczę b
b=2-3a <podstawię a
b=2-3*(-⁵/₄)=5³/₄

a=-⁵/⁴ b=5³/₄ <<wartość współczynnika kierunkowego i wyrazu wolnego
y=-⁵/₄x +5³/₄ <<wzór funkcji liniowej

b)
a=0 B(3,-1)
-1=0*3 + b
b=-1
a=0
y=-1
10 3 10