1)zapotrzebowanie dobowe 50 kg. młodego człowieka (w g.)
2)ilość energii w kcal, uzyskana z 1 g.
3)stosowany symbol graficzny

wszystko do tych składników pokarmowych:
białka.... tłuszcze.... witaminy....węglowodany.... woda.... sole mineralne....


z góry dziękuję

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-15T12:20:51+01:00
1.
produkty zbozowe dziewczęta 380 g
chłopcy 480g
mleko i produkty mleczne dziew.1000g i chłopcy też
jaja 1/2 dziewczyny i 1/2 chłopcy
mięso itp. dziew.155g. chłop.170g
masło po 30 g dla chłopców i dziewczyn
inne tłuszcvze dziew 25 g chłop 30 g
ziemniaki dziew 500g a chłop 650g
warzywa owoce z wit. c dziew 220 g chłopcy też 220 g
warzywa bogate w karoten dziewcz. 140 g i chłopcy też
inne owoce dziewczyny 330 g chłopcy też
strączkowe suche dziewczyny 10 g a chłopcy 12 g
cukier słodycze dziewczyny 55 g a chłopcy 60 g
MŁODZIEŻ w wieku 13-15lat.
100g białka na dobę
1 g białka 4,1 kcal
1 g węglowodanów 4,1 kcal
1 g tłuszczu 9,3 kcal
witaminy i sole mineralne sa to substancje regulujące i nie dostarczają organizmowi energii.
3.KCAL-kilokalorie
4.BIAŁKA
- stanowią około 20% masy ciała
- są podstawowym materiałem budulcowym komórek i tkanek organizmu
-jako tzw.enzymy biorą udział w większości reakcji zachodzących w organiżmie
- jako przeciwciała dają odpornosć organizmowi
-białka dziela się na:
pełnowartościowe-pochodzenia zwierzęcego mięso ,ryby, drób
niepełnowartościowe-pochodzenia roślinnego fasola , soja , groch
SOLE MINERALNE
Sole mineralne – stanowią obok białek bardzo ważny składnik budulcowy organizmu.
Wapń mleko i produkty mleczne składnik kości zębów
Fosfor ryby, jaja ,mięso składnik kości zębów
Magnez orzechy, fasola składnik kości

Węglowodany:
- stanowia około 1% cieżaru ciała
- są to zwiazki szybko ulegające przemiana
- są najważniejszym źródłem energii
Tłuszcze
-stanowia około 10% masy ciała
- wchodzą w skład tkanki tłuszczowej
- zbudowane są z glicerolu i kwasów tłuszczowych
- tłuszcze zwierzęce smalec słonina
- tłuszcze roślinne olej sojowy słonecznikowy rzepakowy oliwa z oliwek
WITAMINY
-Zw.chem , które występują w minimalnych ilościach zarówno w produktach roslinnych jak i zwierzęcych.
(musisz poszukać tabeli z witaminami bo nie mam)
Woda:
- jest niezbędna do życia gdyż wszystkie processy w organizmie zachodza w jej obecności
- jest głównym skąłdnikiem tkanek
- źródłami wody sa napoje
przecietyne zapotrzebowanie na wode wynosi 2,5 l płynów razem z wodą zawartą w pokarmach.