Zadania tekstowe z układów równań :

1. Hodowca karpi i pstrągów przygotował do sprzedaży 500 ryb, przy czym karpi było o 140 więcej niż pstrągów. Hodowca sprzedał ¾ liczby karpi i ⅔ liczby pstrągów. Ile ryb przygotowanych do sprzedaży pozostało u hodowcy ?

2. Na próbnym egzaminie gimnazjalnym Maciek zdobył 63 punkty. Obliczył, że z testu humanistycznego otrzymał o 25% więcej punktów niż z testu matematyczno-przyrodniczego. Ile punktów dostał Maciek z każdego testu ?

Za pierwszą odpowiedź do dwóch zadań od razu daje Najlepsze Zadania ! Z góry dziękuję !

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-14T16:05:22+01:00
X = karpie
y=pstragi

x+y = 500
x = y+140

y+140 +y = 500/-140
x = y+140

2y = 360/:2
x = y+140

y = 180
x = 180 +140

y = 180
x = 320

320 - 240 = 80 karpi
180 - 120 = 60 pstrągów
odp. Zostało mu 80 karpi i 60 pstrągów.


2.
x =punkty z humana
y = punkty z matematyczno - przyrodniczego

x+y = 63
y+25%y = x

x+y = 63
1,25y = x

1,25y +y = 63
1,25y = x

2,25y = 63/:2.25
1,25y = x

y = 28
x = 1,25 * 28

y=28
x = 35
odp. Z humanistycznego otrzymał 35 punktów a z mat.-przyr. 28.




1 5 1
2010-02-14T16:21:54+01:00
1.
(500 - 140) : 2 = 360 : 2 = 180 - pstrągi
500 - 180 = 320 - karpie

320 * ¾ = 240 - sprzedał tyle karpi
180 * ⅔ = 120 - tyle sprzedał pstrągów

500 - (240+120) = 140

odp. Hodowcy zostało 140 ryb do sprzedaży.