Podczas trzydniowego rajdu rowerowego uczniowie przejechali 65km. Drugiego dnia pokonali dwa razy dłuższą trase niż pierwszego dnia, a trzeciego o 5km więcej niż pierwszego dnia. Ile kilometrów przebyli każdego dnia? Zapisz wszystkie obliczenia.

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-14T16:49:55+01:00
Trasa przejechana pierwszego dnia = x
trasa przejechana drugiego dnia = 2x
trasa przejechana trzeciego dnia = x + 5
łącznie przejechana trasa = 65

x + 2x + x + 5 = 65
4x + 5 = 65
4x = 60
x = 15

Odp. Pierwszego dnia uczniowie przejechali 15 km, podczas drugiego 30 km, a podczas trzeciego 20 km.




2010-02-14T17:02:28+01:00
1 dzień - 65km
2 dzień - 2*65km= 130km
3 dzień - 65km + 5 km = 70 km

razem: 65km+130km+70km=265 km

ODP: Pierwszego dnia przejechali 65km, drugiego dnia 130 km, a trzeciego dnia 70 km.