Odpowiedzi

2009-10-12T17:51:19+02:00
A) 4√3 / √3 + 2 x √3/√3 = 4x3 / 3+2 = 12/5 = 2 2/5 (dwie całe i dwie piąte)
b) 2√5 / 3√2 - 4 x √5 / √2 = 2x5 / 3x2 -4=10/6-4=10/2=5
c) 4√2 - 1 / 2√3 + 5 x √2/√3=4x2-1/2x3+5=8-1/6+5=9/11
d) 12 / √5 - √3 x √5-√3 / √5-√3 = 12√5-12√3 / 5-3 = 12√5-12√3/2
2009-10-12T17:55:52+02:00
A)4√3 / √3 + 2 =(4√3)√3 / 3+2 = 12/5 = 2 i 2/5
b) b) 2√5 / 3√2 - 4 =(2√5)√2 / 3*2 -4 = 2√10 / 6-4 = 2√10 / 2 = po skroceniu daje √10
c) 4√2 - 1 / 2√3 + 5 = (4√2 -1)√3 / 2*6 +5 = 4√6 - √6 / 17 = 3√6/17
d)12 / √5 - √3 = 12√15 / 5-3 = 12√15 /2 = po skroceniu daje 6√15

wszystko szczegolowo ci rozpisalam zebys wiedziala o co chodzi jak przyapdkiem pani spyta ^^
mam nadzieje ze wszystko jest dobrze ;]