Odpowiedzi

2010-02-14T19:28:48+01:00
Zastosowanie

* wyrób mydła
* wyrób szkła wodnego z krzemionki
* produkcja detergentów, barwników,
* czyszczenie rur kanalizacyjnych specyfikiem typu "kret"
* produkcja sztucznego jedwabiu
* produkcja gumy, regeneracji kauczuku
* procesy uzdatniania wody dla celów przemysłowych
* rafinacja ropy i olejów mineralnych
* przeróbka ciekłych produktów koksowania
* przemysł papierniczy
* przemysł spożywczy (E524)
* mycie urządzeń przemysłu spożywczego w procesie CIP (clean-in-place)
2010-02-14T19:32:51+01:00
Zastosowanie wodorotlenku sodu:
*jako surowiec (nośnik sodu) w różnego rodzaju syntezach do produkcji jonowych środków powierzchniowo czynnych
* w przemyśle farmaceutycznym (m.in. przy produkcji polopiryny, kwasu salicylowego, sulfaniloamidów),
*do otrzymywania aluminium z przerobu boksytów,
* do otrzymywania szkła wodnego z krzemionki,
*przy produkcji tłuszczów i mydeł
* w wielu innych syntezach organicznych i nieorganicznych.
*jako surowiec pomocniczy w przemyśle celulozowo papierniczym,
* w procesach bielenia, barwienia i utrwalania barwnika w przemysłach włókienniczym i wiskozowym,
*przy przeróbce ropy naftowej w procesach rafinacji olejów,
* w procesach petrochemicznych,
* przy produkcji barwników syntetycznych,
* przy przeróbce ciekłych produktów koksowania, w procesach uzdatniania wody dla celów przemysłowych,
*przy przeróbce ścieków,
* w przemyśle spożywczym (mleczarnie, browary, masarnie, cukrownie) jako środek myjąco-dezynfekujący.


Właściwości wodorotlenku sodu:
* biała krystaliczna masa
* temperatura topnienia 318oC
* związek silnie higroskopijny
*działa niszcząco na naskórek
* rozpuszczalny w wodzie (mocna zasada), alkoholach
* Chłonie dwutlenek węgla z powietrza tworząc węglan
* Stopiony wodorotlenek sodu atakuje krzemionkę, szkło i porcelanę
2010-02-14T19:33:28+01:00
Właściwości:
- biała, krystaliczna masa
- temp. topnienia 318 stopni C.
-higroskopijne
-może uszkodzić naskórek
-powoduje oparzenia skóry
Zastosowanie:
-w branży przemysłowej
- w przemyśle farmaceutycznym
- w przemyśle włókienniczym
- w procesach rafinacji oleju
- w przemyśle spożywczym( dezynfekcja, np. w mleczarni, zakładach mięsnych)