Zapisz w najprostszej postaci :

A. Pierwiastek z 10 + 2 pierwiastki z 6 - 3 pierwiastki z 10 + pierwiastek z 6 =

B. Pierwiastek 3 stopnia z -3 + 2 pierwiastki stopnia 3 z 9 - 4 pierwiastki 3 stopnia z 3 - 5 pierwiastków 3 stopnia z 9 =

C. 2 pierwiastki z 11 - pierwiastek 3 stopnia z - 11 + 7 pierwiastków 3 stopnia z 11 - pierwiastek z 11 =

D. -6 ( pierwiastek z 14 - 2 ) - 4 pierwiastki z 14 : 2 =

E. 2( pierwiastek z 13 + 3) - 4( pierwiastek z 13 - 3) =

F. -(pierwiastek 3 stopnia z 2 - 2 pierwiastki 3 stopnia z 6) + 3(5 pierwiastków 3 stopnia z 2 - pierwiastek 3 stopnia z -6)



2

Odpowiedzi

2009-10-12T18:16:55+02:00
A=-2pierwiastów z 10+3 pierw. z 6
b=-5 pierw 3 stop z 3 - 3 pierw 3 stop z 9
c pierw. z 11+ 6 pierw 3 stop z 11
reszte sama mam zadaną
8 2 8
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-12T18:20:43+02:00
A) √10+2√6-3√10+√6=√10-3√10+2√6+√6= -2√10+3√6
b) ∛-3+2∛9-4∛3-5∛9= -∛3-4∛3+2∛9-5∛9=-5∛3-3∛9
c)2√11-∛-11+7∛11-√11= 2√11-√11-∛11+7∛11= √11-6∛11
d) -6(√14-2)-4√14:2= -6√14+12-4√14:2= -6√14-4√14+12:2=-6√14-4√14+6= -2√14+6
e) 2(√13+3)-4(√13-3)= 2√13+6-4√13-12= 2√13-4√13+6-12= -2√13-6
f) -(∛2-2∛6)+3(5∛2-∛-6)= 1∛2-2∛6+15∛2-3∛6= ∛2+15∛2-2∛6-3∛6= 16∛2-5∛6
;)
24 3 24