Odpowiedzi

2010-02-14T22:31:34+01:00
Wysokość z Pitagorasa:
h2 + 9² = 15²
h² + 81 = 225
h² = 225-81 = 144
h = 12

Pole
a = 24
b = 6
P = 1/2 (a+b)h
P = 1/2 (24+6)*12
P = 6*30 = 180 cm²

Pole wynosi 180 cm²

:)
49 4 49
2010-02-14T22:37:44+01:00
Najpierw rysunek

24-6=18

18:2=9

Wyznaczenie h z Pitagorasa

h^2 + 9^2 = 15^2

h^2= 225-81

h^2= 144
h=12


p= (a+b)h /2

p= (6+24)*12 /2

p=180 cm^2
46 4 46