Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-14T22:33:19+01:00
Z tych dwóch funkcji układasz układ równań:
{ y= -3x+1
{ y= x- 5

i teraz do jednej podstawiasz drugą:

-3x+ 1= x- 5
6= 4x /4
x= 1,5

i teraz podstawiasz x= 1,5 do obojętnie którego równania np. do y= x- 5

y= 1,5 - 5
y= -3,5

Odp: {x= 1,5
{y= -3,5
2010-02-14T22:33:27+01:00
y=-3x+1
y=x-5 (klamra- częsc wspólna)

-3x+1=x-5
-4x=-6
x=3/2

y=3/2-5
y=3/2-10/2
y=-7/2

odp przecinają się w punkcie ( 3/2; -7/2 )
2010-02-14T22:37:34+01:00
Y=-3x+1 i y=x-5

y są identyczne więc porównujemy prawe strony:

-3x+1=x-5 pozbywamy się niewiadomych z lewej strony więc obustronnie odejmujemy1
-3x+1-1=x-5-1
-3x=x-6 teraz pozbywamy się niewiadomej z prawej strony więc obustronnie odejmujemy x
-3x-x=x-6-x
-4x=-6 chcemy, by współczynnik przed niewiadomą wynosił 1 więc obustronnie dzielimy przez (-4)
x=(-6):(-4)
x=6/4=3/2=1i1/2

podstawiamy x do dowolnego równania y=x-5=(1i1/2)-5=(-3i1/2)