W torebce były irysy i krówki. Zniknęła połowa irysów i trzecia część krówek, łącznie 18 cukierków. Zostało tyle samo irysów co krówek. Ile cukierków zostało w torebce ?




Dam naj. Proszę o wszystkie obliczenia. !(Układy równań)!

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-15T13:54:26+01:00
I -irysy
K- krówki

I/2 + K/3 = 18
I/2 = 2K/3

K=18
4K/3= 24
W torebce zostały 24 cukierki.

Można też tak:
x - irysy
y - krówki
1/2x + 1/3y = 18 (tyle zniknęło z torebki)
1/2x = 2/3y (zostało tyle samo irysów, co krówek, została połowa irysów i 2/3 krówek)
2/3y + 1/3y = 18 (skoro 1/2x = 2/3y, to za 1/2x możemy podstawić 2/3y)
3/3y czyli 1y = 18
krówek mamy 18
18/3 = 6 (tyle to 1/3 krówek)
2/3y = 6*2 = 12
1/2x = 2/3y
1/2x = 12
x = 24
Były 24 irysy i 18 krówek = 42 cukierki
Sprawdzamy:
Zniknęła 1/2 irysów: 24/2 = 12
Zniknęła 1/3 krówek: 6
Zniknęło 18 cukierków: 12+6
42 - 12 - 6 = 42 - 18 = 24
2010-02-15T13:55:34+01:00

x - il. irysów na początku
y - il. krówek na początku

1/2x+1/3y=18
1/2x=2/3y

1/2x+1/3y=18
x=4/3y

1/2*4/3y+1/3y=18
2/3y+1/3y=18
y=18

x=4/3*18
x=24

x=24
y=18

1/2*24=12
2/3*18=12

W torebce zostało 12 irysów i 12 krówek, czyli 24 cukierki
  • Użytkownik Zadane
2010-02-15T13:56:46+01:00
Dane:
I -irysy
K- krówki
Szukane:
Ile cukierków zostało w torebce ?
Rozwiązanie:
½x + ⅓y = 18
½x = ⅔y
⅔y + ⅓y = 1
3/3y czyli 1y = 18
krówek mamy 18
18/3 = 6 (tyle to 1/3 krówek)
2/3y = 6*2 = 12
1/2x = 2/3y
1/2x = 12
x = 24
24+18= 42 cukierki
42 - 12 - 6 = 42 - 18 = 24
Odp:W torebce pozostało 24 cukierków.