Odpowiedzi

2009-10-12T18:44:22+02:00
Fermantacja mlekowa - zachodzi ona w komorkach bakteri mlekowych, u pasozytow wewnetrznych i w miesniach szkieletowych w warunkach deficytu tlenowego.. Koncowym produktem tej fermentacji jest mleczan (anion kwasu mlekowego)
alkoholowa -przebiega ona w komorkach drozdzy, a takze w miesistych duzych owocach, w nasionach okrytych twarda lupina i w korzeniach, jesli jest duzo wody w glebie.
Powstaly w glikolizie pirogronian ulega dekarboksylacji do aldehydu octowego, a ten redukcji do etanolu.
1 5 1
2009-10-12T18:46:29+02:00
Wykorzystywane w :
-przemyśle spożywczym .
2009-10-12T18:50:44+02:00
W przemysłach:
-piwowarskim
-winiarskim
-spirytusowym
-gorzelnictwie
-produkcji drożdży, pieczywa
-spożywczym
-
1 5 1