Bardzo prosze o pomoc!! potzrbne na juz! (prosze o dzialania)

zad 1
komputer kosztowal 5400 zl a na gieldzie 0 10% taniej. jaka byla cena poczatkowa? (powinno wyjsc 4860 zl)
zad 2
w olimpiadzie matematycznej otrzymalo dyplomy 32 uczniow, co stanowi 10% wszystkich uczestnikow olimpiady. ilu uczniow bralo udzial w olimpiadzie?? (powinno wyjsc 320)
zad 3
dorosly hipopotam wazy ok. 4000kg a nowonarodzony hipopotam ok. 1% wagi doroslego osobnika. ile wazy noworodek hipopotama? (powinno wyjsc 40 kg)
z gory dziekuje za pomoc :]

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-15T16:39:39+01:00
Zad.1
10 % z wartości:
5400 : 10 = 540
Cena na giełdzie:
5400zł - 540zł = 4860zł
zad.2
100:10 = 10
32 x 10 = 320
W olimpiadzie brało udział 320 uczniów
zad.3
4000 kg : 100% = 40 kg

Noworodek hipopotama waży 40 kg.

2010-02-15T16:49:01+01:00
Zad 1
5400* 0,10=540
5400-540=4860

zad2
32*o,10=3.2
32+3.2=34.2=35

zad 3
4000kg*0,01=40