Odpowiedzi

2010-02-15T16:56:53+01:00
Piramidką "debilka ;)
np.

a
: :
c * b

a= c*b
c=a:b
b= a:c
:)


2 3 2
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-15T17:01:10+01:00
Spróbujmy przekształcić wzór na gęstość
"ro"=m/V najlepiej na początku zawsze pozbyć się ułamka dlatego
obie strony mnożymy przez V zapisuje się to : pionowa
kreska(nie umiem tu napisać) :V
"ro"*v=m*V/V V się skraca z V i wychodzi
"ro"*v=m odwracamy strony równania
m="ro"*V i mamy wzór na masę a teraz przekształćmy tak aby wyszedł wzór na objętość. Chcemy ,aby z jednej strony pozostało same V, aby tak się stało obydwie strony dzielimy przez "ro". Wychodzi:
m/"ro"=V znów odwracamy strony (gdybyśmy od razu chcieli wzór na objętość wcześniej byśmy nie odwracali i teraz też byśmy nie musieli odwracać)
V=m/"ro"

Mam nadzieje że zrozumiałeś. ;)
3 2 3