Odpowiedzi

2010-02-15T16:53:03+01:00
Przykład:
V= s/t ( chcemy obliczyć s)
Zawsze gdy masz ułamek musisz się go pozbyć w tym przypadku mnożymy przez t.
V= s/t / * t
t*v= s
Innym przykład:
F= m*g ( chcemy obliczyć m)
Dzielimy obie strony przez g
F= m*g / :g
F/g= m
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-15T20:06:36+01:00
Jeżeli mamy wzór a=v/t i chcemy wyliczyć v to robimy takie coś
a= v/t | *t (czyli pozbywamy się mianownika mnożąc przez niego)
potem robimy już proste mnożenie
a*t=v

A na innym przykładzie

a= F/m tutaj chcemy wyliczyć m (będzie trochę trudniej)
a= F/m | *m (mnożymy przez m żeby pozbyc się go w mianowniku po prawe stronie)
a*m= F | :a (teraz przeszkadza nam a więc się go pozbywamy dzieląc przez nie)
m= F/a

I jeszcze jeden przykład

F= m*g (chcemy obliczyć m)
F= m*g| :g (g nam przeszkadza, więc dzielimy przez nie, żeby się go pozbyć)
F/g = m


Czyli jeżeli chcemy mieć np. m a jest ono w liczniku to pozbywamy się tego co jest w mianowniku mnożąc przez to.
Jeżeli chcemy uzyskać m a jest ono mnożone przez coś (m*g) to dzielimy przez to, przez co to m ma być mnożone (g)


Mam nadzieję że za bardzo nie zagmatwałam ;)