Odpowiedzi

2010-02-15T16:59:22+01:00
V=s/t

obliczamy z jaką prędkością się poruszał:

V=1200km/12h
V=100km/h

gdyby jechał o 20km/h wolniej to:

80km/h=1200km/t
t=1200km/80kmh
t=15h

Jechałby o 3h dłużej
1 5 1
2010-02-15T16:59:57+01:00
V=s/t

v=1200/12=100 [km/h]

100-20=80

80=1200/t |*t
80t=1200 |:80
t=15

15-12=3

Odp: Podróż trwałaby o 3 godziny dłużej.
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-15T17:02:44+01:00
D:
s= 1200km
t₁= 12h
Sz:
t₂= ?

V₁= s/t₁
V₁= 1200km/ 12h
V₁= 100km/h

100km/h- 20km/h= 80 km/h

t₂= s/v
t₂= 1200km/h : 80km/h= 15h.

15h- 12h= 3h
Odp. Podróż trwałaby o 3 godziny dłużej
1 5 1