Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-15T17:31:52+01:00
W podstawie przekatna ma wzor a√2,stad=5√2 i tworzy z wysokoscia i przekatna trojk.prost,wiec:

5²+(5√2)²=x² x-przek.
25+50=x²
x²=75
x=5√3

2)

wys-a
przekatna w podstawiea√2
pzrekatna-6√6
tworza trojk,prost
wiec:

a²+(a√2)²=6√6²
a²+2a²=36*6
3a²=216
a²=72
a=6√2

V=6√2³=216*2√2=432√2
2010-02-15T17:44:51+01:00
A√3-wzór na przekątną
a-krawędź
podstawiamy do wzoru:
5√3- długość przekątnej tego sześcianu


V=a³
wyliczam krawędź z przekątnej: a√3=6√6/√3
a=6√2
V=(6√2)³
V=432√2cm³