Odpowiedzi

2010-02-15T17:47:26+01:00
F(-2) oznacza, że za x podstawiasz -2
x=-2 czyli mieści się w przedziale x należy (-niesk. ; -1>
f(-2)=-2*x kwadr. = -2 * (-2) kwadr. = -8

f(0) oznacza, że za x podstawiasz 0
x=0 czyli mieści się w przedziale x należy (-1 ; 1>
f(0)=0

f(10) oznacza, że za x podstawiasz 10
x=10 czyli mieści się w przedziale x należy (1 ; +niesk.)
f(10)=3 * x kwadr. = 3 * 10 kwadr. = 300

Ważne:
pamiętaj, że w zadaniach najpierw potęgujemy. A jeżeli sytuacja jest podobna do tej z x = -2 to całe -2 podnosisz do kwadratu
1 5 1
2010-02-15T18:37:49+01:00
F(-2) x podstawiasz -2
x=-2 c x należy (-niesk. ; -1>
f(-2)=-2*x kwadr. = -2 * (-2) kwadr. = -8

f(0) za x podstawiasz 0
x=0 mieści się w przedziale x należy (-1 ; 1>
f(0)=0

f(10) za x podstawiasz 10
x=10 mieści się w przedziale x należy (1 ; +niesk.)
f(10)=3 * x kwadr. = 3 * 10 kwadr. = 300