Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-15T18:31:16+01:00
Witamina A wysępuje w związkach pochodzenia zwierzęcego
Jest bardzo ważna dla naszego wzroku,zarówno jak i dla paznokci

Witaminę A możemy dostarczyć do organizmu poprzez spożycie masła, jaj, mleka, wątroby, sera, mięsa, ale także warzyw i owoców: pomidorów, marchwi, papryki, szpinaku, mango i melonów.

Jej niedobór powoduje:
łuszczyca
ślepota kurza
biegunki
wysuszenie błon sluźowych


Witamina C

witamina C ma ogromne znaczenie dla organizmu. Przede wszystkim wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu, z którego jest produkowana tkanka łączna


obrym źródłem witaminy C, szczególnie w okresie zimowym i wczesnowiosennym, są świeże owoce i soki cytrusowe, ale także godna polecenia jest zasobna w tę witaminę kiszona kapusta. Bardzo dobrym i bogatszym od owoców cytrusowych źródłem witaminy C są owoce dzikiej róży, czarna porzeczka oraz natka pietruszki. Udział tych produktów w przeciętnej, dziennej racji pokarmowej u większości z nas jest jednak niewielki.


# Podnosi odporność organizmu


Jest bardzo ważna przy przeziębieniach
# Pełni funkcję ochronną w przypadku przeziębienia – dzięki swojemu udziałowi w biosyntezie kolagenu (podskórna warstwa ochronna, zabezpieczająca przed przenikaniem wirusów) oraz roli w produkcji limfocytów (niszczących zainfekowane komórki)







Dzięki współdziałaniu w biosyntezie kolagenu przyspiesza Uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych

Uczestniczy w regeneracji witaminy E
Ułatwia przyswajanie niehemowego żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych

Hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin

ma właściowsci bakteriobójczea nawet bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych


licze na naj
2010-02-15T18:32:09+01:00
Witamina A (retinol)
Zażywanie jej pomaga na wzrok i paznokcie .
Funkcje:
utrzymuje prawidłowy stan błon śluzowych dróg oddechowych, przewodu pokarmowego i moczowego
zapewnia normalny wzrost kości i zębów
zapewnia prawidłowy rozwój płodu

Witamina A znajduję się głównie w produktach pochodzenia zwierzęceg.

Witamina C(kwas askrobinowy)
Witamina C znajduję się głównie w owocach i warzywach.
Funkcje :

Uczestniczy w procesach metabolicznych
Przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości.
Uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych
Bierze udział w biosyntezie hormonów kory nadnerczy
Uczestniczy w regeneracji witaminy E
Podnosi odporność organizmu
Hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin
Ma właściwości bakteriostatyczne, a nawet bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych