1.Cena pewnego towaru podwyższono z 450 na 540 zł.
A po sezonie obniżono o ten sam procent.
Czy cena tego towaru po sezonie była taka sama, wyższa czy niższa ?

2.Za telewizor kupiony po 10% obniżce państwo Iksinscy zapłacili 1440 zł.
Ile złotych zaoszczędzili dzięki obniżce ?

3.Ania ma 40% więcej kaset niż Basia i o 40% mniej niż Celina.
Celina ma 70 kaset. Ile kaset ma Ania a ile Basia ?


Daję punkty tylko za wyjaśnione i rozwinięte działania.

3

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2009-10-12T20:10:20+02:00
2

100%-10% = 90% - bo obniżona o 10%

90% ---1440zł
100%--- x - wyliczamy ile jest kosztował wcześniej
x= 100% *1440zł/90%

x=1600zł

1600zł-1440zł= 160 zł
odejmujemy od tego co kosztował wcześniej to co kosztuje teraz by wiedzieć ile zaoszczędzili
zaoszcędzili 160 zł

pozdro;)
4 1 4
2009-10-12T20:37:58+02:00
1 zadanie.

450-100%
540-x %
______
450x-54000
x-120

540-100%
x-80%
______
100x- 43200
x-432

Odp. Cena towaru po sezonie była niższa.

2 zadanie

100%-x
90%-1440
_______
90x-144000
x-1600

1600-1440=160

Odp. Dzięki obniżce zaoszczędzili 160 złotych.

3 zadanie.

70-100%
x-60%- tyle ma Ania (60% kaset Celiny)
______
100x-4200
x-42- tyle kaset ma Ania

42-100%
x-60%- tyle ma Basia( 60% kaset Ani)
______
100x- 2500
x-25- tyle kaset ma Basia
4 3 4
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-12T20:47:23+02:00
540-450=90zł <--- podwyższona kwota
obliczam ile to procent:
450zł- 100%
90zł-x%
450x=9000
x=20% <-------podwyżka byla o 20 procent więc:

540zł-100%
x-20%
100x=10800
x= 108zł <---- o tę kwotę obniżono po sezonie

540zł-108zł= 432zł <-- cena po sezonie

odp. cena towaru była niższa

2.
100%-10%=90%

90%-1440zł
100%-x zł
90x=144000
x=1600zł <--- cena pierwotna

1600zł- 1440zł= 160zł
zaoszczędzili 160 zl
3.
celina ma 70 kaset, więc skoro ania ma ich 40% mniej to:
100%-40%=60% <--ania ma 60% ilości kaset celiny
70-100%
x-60%
100x=4200
x=42 kasety ma ania

basia ma 40% mniej kaset od ani więc ma 60% z 42 kaset
42-100%
x-60%
100x=2520
x=25,2 <--- kasety basi

powodzenia :D
4 2 4