Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-15T18:53:11+01:00
A)2a+3-a+6+7a dla a= -2
najpierw dodajemy wyrazy podobne
2a-a+7a+3+6=8a+9
teraz za a wstawiamy -2
8*(-2)+9=-16+9=-7
i to już koniec

b)2z+t-3z+4t-1 dla z=5 i t=0,1
-z+5t-1=-5+5*0,1-1=-5+0,5-1=-5,5

c)13x-2y+7-9x+y-4+x-3 dla x=0,2 i y=-1
5x-y-4=5*0,2-(-1)-4=1+1-4=-4

d)n²+n-7+3n²-n-9-n+16 dla n=½
4n²-n=4*(1/2)²-1/2=4*1/4-1/2=1-1/2=1/2
2010-02-15T19:04:04+01:00
A) 2a+3-a+6+7a dla a= -2
2x(-2)+3-(-2)+6+7x(-2)=-7

b) 2z+t-3z+4t-1 dla z=5 i t = 0,1
(2x5)+0,1-(3x5)+(4x0,1)-1=-5,5

c)13x-2y+7-9x+y-4+x-3 dla x=0,2 i y= -1
(13x0,2)-(2x-1)+7-(9x0,2)+(-1)-4+0,2-3=2

d)(1/2x1/2)+1/2-7+(3x(1/2x1/2))-1/2-9-1/2+16=1,2

Trzeba po prostu za literę podstawiać cyfrę. Tam gdzie jest np. 2a trzeba napisać 2x(-2)
2010-02-15T19:57:33+01:00
Zawsze tam gdzie masz n czy jakos inna literke to podstawiasz dana liczne..;)
a) 2a+3-a+6+7a dla a= -2

2x(-2)+3-(-2)+6+7x(-2)=-7

b) 2z+t-3z+4t-1 dla z=5 i t = 0,1
(2x5)+0,1-(3x5)+(4x0,1)-1=-5,5

c)13x-2y+7-9x+y-4+x-3 dla x=0,2 i y= -1
(13x0,2)-(2x-1)+7-(9x0,2)+(-1)-4+0,2-3=2

d)(1/2x1/2)+1/2-7+(3x(1/2x1/2))-1/2-9-1/2+16=1,2