Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-15T18:55:26+01:00
Pozytywne:
- użyźniają glebę
- są pokarmem dla zwierząt i ludzi
- są wykorzystywane w piekarnictwie
- są odpowiedzialne za dojrzewanie serów pleśniowych
- są wykorzystuwane w medycynie jako antybiotyki

Negatywne:
- niszczą żywność wytwarzając pleśń
- powodują choroby np. grzybicę
- powodują zatrucia pokarmowe
46 4 46
2010-02-15T18:57:41+01:00
Pozytywne:
-stanowią pokarm dla ludzi i zwierząt
-rozkładają drobne szczątki roślin
-niektóre służą do produkcji wina
Negatywne:
-ich zarodniki mogą wywoływać alergię
-niektórymi można się zatruć
19 3 19
2010-02-15T21:32:19+01:00
POZYTYWNE:
- stanowią ogniwo w łańcuchu pokarmowym
- mogą być zarówno reducentami jak i konsumentami
- łatwo i szybko rozkładają martwą materię
- rozkładają zarówno szczątki organiczne jak i nieorganiczne
- stanowią źródło pożywienia dla wielu zwierząt
- żyją w symbiozie z korzeniami roślin, nasionami, dostarczając im niezbędne do życia składniki (MIKORYZA)
NEGATYWNE:
- powodują choroby roślin i zwierząt ( grzybice= dermatomikozy)
- pasożytują na roślinach, np. rdza źdźbłowa, buławinka czerwona, rak ziemniaczany.
15 4 15