Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-16T15:48:25+01:00
Chciałam Ci dać rozwiązanie w załączniku, ale jest jakiś problem i nie chce się dodać. Napiszę zatem tutaj, a jak coś będzie niejasne/niewidoczne to pisz PM.

a) m=4
(x+3)/(x²+4x+4)=(x+3)/(x+2)²
Wiadomo, że mianownik musi być zawsze różny od zera, więc tutaj x≠-2. W związku z tym dziedziną funkcji jest R\{-2}.

b) m=3
(x+3)/(x²+4x+3)
Δ=4²-4*3=16-12=4
x₁=(-4-2)/2=-3
x₂=(-4+2)/2=-1
Nasze wyrażenie przyjmuje postać:
(x+3)/[(x+3)(x+1)]=1/(x+1)
Podstawiamy x=2√3, otrzymując
1/(2√3+1)
Usuwamy niewymierność z mianownika (choć nie jest to w sumie konieczne):
1/(2√3+1)=(2√3-1)/[(2√3-1)(2√3+1)]=(2√3-1)/(12-1)=
=(2√3-1)/11
2 5 2