Oblicz:
a) (-3) x 0,2 =
b) 6 x (-jedna trzecia) =
c) (-1,3) x (-2) =
d) (-9) x (- jedna druga) =
e) (- dwie siódme) x siedem dwunastych =
f) (-0,1) do potęgi drugiej =
g) (-2) do potęgi trzeciej =
h) (- jedna druga)) do potęgi trzeciej =
i) -2 - 3 x 5 =
j) (-2) do potęgi trzeciej x 3 - 25 =
k) 3 x (-7)) -7 x (-2) =
l)6 x (-4) + x (-9) =

bardzo proszę o pomoc

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-15T21:34:43+01:00
A) (-3) x 0,2 = -0,6
b) 6 x (-jedna trzecia) = -2
c) (-1,3) x (-2) = 2,6
d) (-9) x (- jedna druga) = 9/2 = 4,5
e) (- dwie siódme) x siedem dwunastych = - 1/6
f) (-0,1) do potęgi drugiej = 0,01
g) (-2) do potęgi trzeciej = - 8
h) (- jedna druga)) do potęgi trzeciej = - 1/8
i) -2 - 3 x 5 =-2-15 = -17
j) (-2) do potęgi trzeciej x 3 - 25 = -8x3 - 25 = -24-25=-49
k) 3 x (-7)) -7 x (-2) = -21 + 14 = -7
l)6 x (-4) + x (-9) = -24+ ??? chyba tu czegos brakuje
3 3 3
2010-02-15T22:39:21+01:00
A)-0,6
b)- 0,4
c)2,6
d)cztery i jedna druga
e)-sześć i sześć czterdziestych ósmych
f)-0.01
g)-8
h)- jedna ósma
i)-17
j)-49
k)-7
l)216
2010-02-16T00:14:29+01:00
A) -0,6
b) -2
c) 2,6
d) 4,5
e)-1/6
f) 0,01
g) -8
h) -0,125
i) -17
j) -49
k) -7
l) 216