Odpowiedzi

2010-02-16T11:48:37+01:00
: zastąp kreską ułamkową
nie wiem , czy dobrze rozszyfrowałam, to, co napisane

y:(x+y)=3:√16
y√16=3(x+y)
y√16=3x+3y
y√16-3y=3x
y(√16-3)=3x
y=3x:(√16-3)
y=3x(√16+3):7
y=w liczniku: 3x(√16+3)(można i ta:3√16x+9x)
w mianowniku:7
1 1 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-16T11:59:49+01:00
Y/x+y=3/√16
y/x+y=³/₄ bo √16=4
4y=3x+3y tu sie mnoży po przekątnej to 3(x+y)
4y-3y=3x
y=3x
moja druga propozycja
y/x+y=3/√16
1/x+1=³/₄ litere y skracam
4=3x+3
-3x=3-4
-3x=-1/:(-3)
x=¹/₃
4 3 4