Odpowiedzi

2010-02-16T12:32:33+01:00
Y=ax+b

3=-4a+b
-3=5a+b |*(-1)

3=-4a+b
3=-5a-b

3+3=-4a+b-5a-b
6=-9a |:(-9)
a=-2/3

a=-2/3
3=-4a+b

a=-2/3
3=-4*(-2/3)+b

a=-2/3
3=8/3+b

a=-2/3
b=3-2 2/3

a=-2/3
b=1/3

Odp: y=-2/3x+1/3
4 3 4
2010-02-16T12:36:40+01:00
Wzór ogólny funkcji liniowej to:
y=ax+b

iksy to te pierwsze liczby w nawiasikach przy punktach, igreki to te drugie liczby

podstawiasz to po kolei do wzoru powyzszego:
A(-4;3)
B(5;-3)

3=a×-4+b
-3=a×5+b

3=4a+b
-3=5a+b

b=3-4a
-3=5a+3-4a

a=-3-3
a=-6

b=3-4a=3-4×-6=3+24
b=27
miałas zwykły układ równań

teraz ten x i y podstawiasz do wzoru z góry i masz

y=-6x+27
i to jest wzór twojej funkcji

6 2 6