Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-12T23:06:04+02:00
Prosta prostopadła do prostej l o równaniu 4x-5y+6=0 ma wzór:
-5y=-4x-6
y=4/5x+65
a*m=-1 gdy proste prostopadłe m=4/5 zatem a*4/5=-1 czyli a=-5/4
prostpadła musi miec wspolczynnik a=-5/4 czyli odp d
A. y=-⅕x+b
B. y=-¼x+b
C. y=-⅘x+b
D. y=-5/4 x+b
2 3 2
2009-10-12T23:07:28+02:00
Prosta prostopadła do prostej l o równaniu 4x-5y+6=0 ma wzór:
4x-5y+6=0
5y=4x+6 /5
y=4x+6 /5
y=4/5 x +6/5

jeśli jest prostopadła to a*4/5=-1
stąd a=-5/4
A. y=-⅕x+b
B. y=-¼x+b
C. y=-⅘x+b
D. y=-5/4 x+b dobrze
1 5 1