1 wykonaj działania i przeprowadź redukcję wyrazów podobnych:
-(3+x²)+5(1-x²)-3(1-x)(1+x)=
2 wykonaj obliczenia przekształcenia doprowadzając do najprostszej postaci wyrażenie i oblicz wartość tego wyrażenia:
(2x-1)²-(2x-1)(2x+1)-(2x+1)²=
dla x=√2

2

Odpowiedzi

2009-10-13T12:42:25+02:00
1.
-3-x^2+5-5x^2-3(1-x^2)=-3-x^2+5-5x^2-3+3x^2=-3x^2-1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-13T14:59:06+02:00
1. =-3-x²+5-5x²-3*(1-x²)=-3-x²+5-5x²-3+3x²=-3x²-1
2.=4x²-4x+1-(4x²-1)-(4x²+4x+1)=4x²-4x+1-4x²+1-4x²-4x-1=-4x²-8x+1
-4x²-8x+1=-4*(√2)²-8*√2+1=-4*2-8√2+1=-7-8√2