Odpowiedzi

2010-02-16T16:40:01+01:00
Zad.1
a)
x-5y=-2 * (-2)
2x+y=-4

-2x+10y=4
2x+y=-4 dodajemy stronami i x się skraca
11y = 0 / :11
y=0 podstawiamy do pierwszego równania

x-5y=-2
x-5*0 =-4
x-5=-4
x=1

x=1
y=0

b)
x+y=-4 / *(-2)
2x-3y=2

-2x-2y=8
2x-3y=2 dodajemy stronami i x się zkraca

-5y = 10 /: (-5)
y = -2 podstawiamy do pierwszego równania

x+y = -4
x -2 = -4
x= -4+2
x=-2

x=-2
y=-2

c)
2x+y=3
x-y=9 / * (-2)

2x+y = 3
-2x+2y= -18 dodajemy stronami i x się skraca

3y = -15 / :3
y = -5 podstawiamy do pierwszego równania

2x + y=3
2x -5 = 3
2x=3+5
2x=8 / :2
x = 4

x=4
y = -5



zad.2
a)
2x+y=5 / *(-2)
4x-y=10

-4x-2y = -10
4x-y = 10 dodajemy stronami x się skraca

-3y = 0 / :(-3)
y=0 podstawiamy do pierwszego równania

2x+y = 5
2x+0 =5
2x = 5 / :2
x = 2,5

x= 2,5
y = 0

b)
x+y=0 / * (-2)
2x+4y=1

-2x-2y = 0
2x+4y = 1 dodajemy stronami i x się skraca

2y = 1 / 2
y = ½ podstawiamy do pierwszego równania

x+y = 0
x +½ = 0
x = -½

x= -½
y= ½

c)
x+2y= - ½ / * (-2)
3x+4y=-1

-2x-4y = 1
3x +4y = -1 dodajemy stronami y się skraca

x = 0 podstawiamy do pierwszego równania

x+2y = -½
0 +2y = -½
2y = -½ / :2
y = -½ * ½
y = -¼

x= 0
y = -¼
2010-02-16T16:51:04+01:00
Z-1
a)
x-5y=-2 / * (-2)
2x+y=-4

-2x+5y=4
2x+y=-4

6y=0
y=0

2x+0=-4
x=-2
y=0

b)
x+y=-4 / x(-2)
2x-3y=2

-2x-2y=8
2x-3y=2

-5y=10
y=-2

x-2=-4
x=-2
y=-2

c)
2x+y=3
x-y=9

3x=12
x=4

8+y=3
y=-5
x=4

z-2
a)
2x+y=5
4x-y=10

6x=15
x= 2,5

5+y=5
y=0
x=2,5

b)
x+y=0 / *(-2)
2x+4y=1

-2x-2y=0
2x+4y=1

2y=1
y=0,5

x+0,5=0
x=-0,5
y=0,5

c)
x+2y= - 1/2 /*(-3)
3x+4y=-1

-3x-6y=1,5
3x+4y=-1

-2y=0,5
y=-0,25

x+2y= - 1/2 /*(-2)
3x+4y=-1

-2x-4y=1
3x+4y=-1

x=0
y=-0,25