Matematyka klasa 2 gim
Zad. 1
Samochód przejechał 150 km w czasie 2,5 h. Ile kilometrów przejedzie ten samochód w czasie 0,5h, jadąc z tą samą średnią prędkością?

Zad.2
Jeden kran napełnia zbiornik w ciągu 15 minut. W jakim czasie napełnią ten zbiornik dwa takie same krany?

Zad.3
Statek przebył drogę między dwiema przystaniami na jeziorze w czasie 2,5h ze średnią prędkością 8km/h. Tę samą drogę z powrotem przepłynął w ciągu 2h. Z jaką prędkością płynął statek z powrotem?

Zad.4
Za sześć zeszytów zapłacono 7,2 zł. Ile zeszytów można kupić za tę samą kwotę w cenie 5 razy mniejszej za jeden zeszyt?

Proszę:)

3

Odpowiedzi

2010-02-16T17:18:58+01:00
1. 150:2,5=60 km- tyle przejechał w ciagu godziny
60:2=30 km- tyle w ciagu pół godz
2. W czasie dwukrotnie krótszym czyli w 7,5 minuty
3. s-8*2,5=20km
t-2,5godz
v= 8km/h

v*t=s

4. 7,2:6=1,2- cena zeszytu
1,2:5=0,24- cena zeszytu po pięciokrotnej przecenie

Trzeba podzielić tę samą kwotę czyli 7,2 przec cene tanszego zeszytu 0,24 czyli 7,2:0,24=30

Odp. 30 zeszytów
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-16T17:19:40+01:00
1. 150 km____ 2,5h
x km ____0,5h
x= (0,5* 150)/ 2.5= 30km
Przejedzie 30km.

2. 15min/ 2= 7,5 min

3. V=s/t
s=V*t
8*2,5=20km
V= 20/2= 10km/h
statek płynoł z powrotem z prędkością 10km/h

4. 6x= 7,2/:6
x= 1,2
1,2:5= 0,24
7,2:0,24=30

Można kupić 30 zeszytów
1 5 1
2010-02-16T17:19:46+01:00
2. Dwa takie same krany napełnią ten zbiornik w ciągu 7,5 min.
15:2=7,5
1. Ten samochód w ciagu 0, 5 godz przejedzie 30 km
(150 x 0,5) : 2,5= 75:2,5=30

3. Statek płynął z predkoscią 6,4 km/h
(8 x 2) :2,5 = 6,4

4. Można kupic 30 takich zeszytów
7,2: 6= 1,2
1,2: 5= 0,24
7,2:0,24= 30