Zad.1
Mirek podzielił między kolegów przyniesione czekolanki. Jurek dostał 1/6 wszystkich czekoladek, a Wacek dwan razy więcej. Łącznie obaj dostali 12 czekoladek. 1/4 pozostałych czekoladek dostał mhenio, a całą resztę Piotr.
a)Jaką część wszystkich czekoladek dostali łącznie Jurek i Wacek?
b)Jaką część wszystkich czekoladek dostał Henio? A jaką Piotr?
c)Ile czekoladek dostał każdy z kolegów Mirka?



Zad.4
W starej książce kucharskiej znalazłem przepis na placek z masą orzechową.Ile funtówważą wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego placka?

Przepis:
2/3 funta przesianej mąki
1/4 funta cukru
2/5 funta wiejskiego masła
cały funt masy orzechowej
4/9 funta najlepszych konfitur
3 żółtka, ale nie mniej niż 1/20 funta

Z góry dzięki:)
Kto pierwszy daje najlepsze:*
pOMÓŻNIE PLISSS POTRZEBNE NA JUTRO!!:*:(:)

3

Odpowiedzi

2010-02-16T20:14:51+01:00
Jurek 1/6
Wacek 2 1/6

3/6 to 12
1/6 to 4
1/4 z 12=3 Henio
9 Piotr
a) Jurek i Wacek 1/2
b) Henio 1/8
c)
Jurek = 4
Wacek = 8
Henio = 3
Piotre = 9

2.

261/180 = 1,45 funta

Dzięki i liczę naj ;)



Rugie:
1 3 1
2010-02-16T20:26:39+01:00
X-wszystkie czekoladki
Jurek 1/6*x
Wacek 2*1/6*x=2/6*x
1/6x+2/6x=12
3/6x=12
x=24
Jurek 1/6 * 24=4
Wacek 1/3 * 24 =8
Henio 1/4(x-12)=1/4 x-3=1/4 * 24 -3 =3
Piotr 24-12-3=9
a) Jurek i Wacek dostali łącznie12/24= 1/2 część wszystkich czekol.
b) Henio dostał 3/24=1/8 część wszystkich czekoladek a Piotr 9/24=3/8

Mam nadzieje że pomogłam :)
1 3 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-16T20:29:46+01:00
X - ilość wszystkich czekoladek

Jurek - 1/6x
Wacek - 2(1/6x) = 2/6x
1/6x + 2/6x = 12
1/2x = 12
x = 24
Wszystkich czekoladek było 24.
a
)1/6x + 2/6x = 1/2x
1/2x = 1/2 × 24 = 12
Jurek i Wacek otrzymali połowę wszystkich czekoladek, czyli 12 czekoladek.

b)12 × 1/4 = 3
3 = 1/8x
Henio dostał 1/8 wszystkich czekoladek.
12 - 3 = 9
9 = 3/8x
Piotr dostał 3/8 wszystkich czekoladek.

c) Jurek - 4 czekoladki
Wacek - 8 czekoladek
Henio - 3 czekoladki
Piotr - 9 czekoladek

zad.2
2/3 + 1/4 + 2/5 + 4/9 + 1/20 = 8/12 + 3/12 + 8/20 + 1/20 +
+ 4/9 = 11/12 + 9/20 + 4/9 = 220/240 + 108/240 + 4/9 =
= 328/240 + 4/9 = 2952/2160 + 960/2160 = 3912/2160 =
≈ 1,81

Odp: Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania placka ważą około 1,81 funta.


1 5 1