Odpowiedzi

2010-02-16T18:03:29+01:00
X - gry Pawła
x - 15 - gry Gawła

x + (x - 15) = 59
x + x - 15 = 59
2x = 59 - 15
2x = 44
x = 22

Odp: D.
1 5 1
2010-02-16T18:03:54+01:00
X- liczba gier Gawła
x+15-liczba gier Pawła

x+x+15=59
2x=59-15
2x=44 /:2
x=22

Paweł: 22+15=37

Sprawdzenie:
37+22=59

Odpowiedź B.
1 5 1
2010-02-16T18:04:08+01:00
X gry gawła

x+x+15=59
2x=44/:2
x=22

gaweł ma 22 gry wiec pawel 59-22=37

odp paweł ma 37 gier
1 5 1