Heeej ;D
mam 4 zadań z matematyki. pomożecie ?

zad1 .
Na kółku matematycznym uczniowie skleili z kartonu " matematyczne bombki" na świąteczną choinkę. Ola wykonała bombke w kształcie sześcianu o krawędzi 3 cm. Ile cyntymetrów kwadratowych kolorowego papieru potrzeba na oklejenie tej ozdoby ? Pomiń powierzchnię tych zakładek, potrzybnych do sklejenia.


Zad.2
Metr kwadratowy blachy dachowej kosztuje 19 zł. Oblicz, ile kosztuje blacha potrzebna na pokrycie całego dachu tego budynku. Pomiń w obliczeniach blachę zużytą na zakładki.


Zad.3
Ile waży blacha na pokrycie jednej połaci tego dachu jeśli jej 1 metr kwadratowy waży 5,5 kg.


Zad. 4
Pierwsza lekcja rozpoczyna się o 8.15 . Poranne umucie, ubieranie i jedzenie śniadanie zajmują Karolowi pół godz., droga do szkoły - kwandras .O której godzinie Karol powinien wstać, aby zdążyć do szkoły na 5 minut przed rozpoczęciem lekcji?


Jak moglibyście to obliczenia mi są potrzebne ! ;))

2

Odpowiedzi

2010-02-16T19:53:42+01:00
Zad.1
pole jednej ściany: 3 cm* 3cm= 9 cm kwadratowych
pole 6 scian: 9 cm*6= 54 cm kwadratowych
odp. potrzeba 54 cm kwa. papieru

w zad.2 i 3 masz nie dokończoną treść

zad.4
30 min+15min+ 5 min= 50 min
8.15- 50 minut= 7.25
odp. musi wstać o 7.25
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-16T23:40:20+01:00
Zadanie 1)
pole powierzchni
Pc - pole całkowite
Pb - pole boczne
Pb=a*a
Pb=3cm*3cm=9cm2 (centymetr kwadratowy)
Pc=6*Pb
Pc=6*9cm2=54cm2
odp.: Ola potrzebuje 54cm2 kolorowego papieru

zadanie 2 i 3 jest niepełne brak w nich wymiarów dachu (jak będziesz miała całe zadanie to pisz na priv)

zadanie 4)
30min - ubieranie i jedzenie
15min - droga do szkoły
5min - zapas czasu przed rozpoczęciem lekcji
30min.+15min.+5min=50min.
8.15 - 50 minut= 7.25
odp.: Karol musi wstać o 7.25

pozdrawiam :)