Za dobrą odp. dam naj ;]]

1.Pani Dorota przygotowuje 20-procentowy syrop do kompotu jabłkowego. Przez nieuwagę wsypała 1 kg cukru do garnka zawierającego 3 l wody. Ile wody musi dolać aby otrzymać syrop o planowanym stężeniu. Zakładamy, że 1 l wody waży ok. 1 kg

2. W przepisach kulinarnych często wymieniany jest jako składnik potraw ocet 6-procentowy, natomiast w sprzedaży najczęściej dostępny jest ocet 10-procentowy. Ile octu 10-procentowego należy użyć, jeżeli w przepisie jest mowa o 200 ml octu 6-procentowego? Czy to będzie więcej niż 0,5 szklanki o objętości równej 250 ml ?

Proszę z obliczeniami ;]

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-16T20:23:50+01:00
20% *100dkg/x-woda
20/100=100dkg/x (ty sobie to pozniej w ulamku napsiz)
x=100*100/20=10000/20=500dkg
500 dkg=50 kg

10%--200 ml
6%--x
6%*200/10=120/1
x=120 ml
120 jest mniejsze od 125.
ODP:trzeba uzyc 120 ml 10-procentowego octu.bedzie to mniej niz polowa szklanki.

Mam nadzieję że pomogłam, licze na naj... :)
2010-02-17T00:02:55+01:00
1.
x- ilość wody, którą trzeba dolać (kg)

/-kreska ułamkowa

1/ 1+3+x = 0,2 = ⅕
x+4=5
x=1
Odp. Trzeba dolać 1 litr wody.

2.
x- ilość octu 10%

10%x=6% × 200
0,1x=0,06 × 200
0,1x=12
x=120

Odp. Należy użyć 120ml octu 10%, czyli mniej niż pół szklanki.


licze na najj :)