Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-17T13:54:37+01:00
W załącznikach.;]
jeśli załączniki nie chcą wejść to napisz do mnie to ci je wyślę przez gg...
2010-02-17T14:02:04+01:00
Zad.A
a)
3(x-1)=x
3x-3=-x
3x+x=3/:4
x= trzy czwarte
b)
1-0,2x=0,3x
-0,2x-0,3x=-1
-0,5x=-1/:(-0,5)
x=2
c)
x+1 x
___=___/*6
2 3
6(x+1) 6x
______=___
2 3
3(x+1)=2x
3x+3=2x
3x-2x=-3
x=-3

zad.B
>/;\< - znaki równości(wiesz o co chodzi:D)

a)
jedna trzecia x >/-2 podzielić przez jedną trzecią
x>/ -2 razy trzy pierwsze
x>/-6
b)
-3x\<6/podzielić przez (-3)
x>/-2
c)
-1/2x>-2/:(-1\2)
x<-2*(-2/1)
x<4
zad.D t2- t kwadrat
a) at2
S=_____ /* 2
2
2S=at2/:przez t2
2S
a=_________
t2
b)
L=2a+2b/-2b
L-2b=2a/:przez 2
L-2b
a=___________
2

zad.F
a) -1 spełnia równanie
c)

{3x+y=5/-3x
{x+2y=0

{y=5-3x
{x+2y=0

{y=5-3x
{x+2(5-3x)=0

{y=5-3x
{x+10-6x=0

{y=5-3x
{-5x=-10/:(-5)

{y=5-3x
{x=2

{y=5-3*2
{x=2

y=-1
x=2

czyli x=1 i y=2 nie spełnia równania:)

zad.E
podstawiania(pamiętaj o klarmach ja ich nie będę robić:P)

y+2x=0/-2x
x+2y=6

y=0-2x
x+2y=6

y=0-2x
x+2(0-2x)=6

y=0-2x
x+0-4x=6

y=0-2x
-3x=6/:(-3)

y=0-2x
x=-2

y=0-2*(-2)
x=-2

y=4
x=-2

ta druga metoda

y+2x=0
x+2y=6

y+2x=0/*(-2)
2y+x=6

-2y-4x=0
2y+x=6
+----------
-4x+x=6
-3x=6/:(-3)
x=-2

y=0-2x
x=-2

y=0-2*(-2)
x=-2

y=4
x=-2

pozdrawiam:)