Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-16T19:53:10+01:00
90% z 30=0,9×30=27
87,5% z 32=0,875×32=28

razem uczniów:30+32=62
pojechało:27+28=55
nie pojechało: 62-55=7

62=100%
7=x%
.............
x=7×100:62
x=11,29 około
odp. nie pojechało na wycieczkę około 11,29% wszystkich uczniów.
4 4 4
2010-02-16T19:54:19+01:00
0,9 × 30 = 27
0,875 × 32 = 28

28 + 27 = 55
62 - 55 = 7

7 - x
62 - 100%

x ≈ 11%
2 2 2
2010-02-16T20:00:56+01:00
Dane:
30 --------->uczniowie klasy a
32---------->uczniowie klasy b
Szukane:
% ucz., którzy nie pojechali na wycieczkę
---------------------------------------------
90%=0,90
87,5%=0,875
obliczamy ile procent ucz.kl. a pojechało na wycieczkę
0,90*30= 27 ucz.
obliczamy, ile procent uczniów kl. b pojechało na wycieczkę
0,875*32=28
Razem na wycieczkę pojechało
28+27=55ucz., nie pojechało 7
Wszystkich uczniów było:
30 +32= 62
Obliczamy procent, ilu uczniów nie pojechało z obu klas
7/62 * 100=11,29% =11,3%
---------------------------
/ -------->oznacza kreskę ułamkową
Starałam się tłumaczyć "krok po kroku"
3 4 3