Odpowiedzi

2010-02-16T22:52:47+01:00
X- znaczki Ani
3x- znaczki Marka
x+4- znaczki Jurka

x+ 3x+ x+ 4= 104

5x= 104- 4
5x= 100
x= 20

Odp: Ania ma 20 znaczków, Marek ma 60 znaczków, a Jurek ma 24 znaczki.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-16T22:54:57+01:00
X- znaczki Ani
3x- znaczki Marka
x+4- znaczki Jurka
104- suma znaczków Ani, Marka i Jurka

x+3x+(x+4)=104
x+3x+x+4=104
5x=104-4
5x=100 /:5
x=20 -znaczki Ani

3x=3*20=60 - znaczki Marka

x+4=20+4=24 - znaczki Jurka

Sprawdzenie:
20+60+24=104

Odp: Ania ma 20 znaczków, Marek 60, a Jurek 24.
2010-02-16T23:20:33+01:00
X - znaczki Ani
x * 3 - znaczki Marka
x + 4 - znaczki Jurka
104 - suma wszystkich znaczków

x + 3x + (x+4)= 104
x + 3x + x + 4 = 104
5x + 4 = 104
5x = 104 - 4
5x = 100
x = 100 : 5
x = 20 - znaczki Ani

znaczki Marka - 3x=3*20=60

znaczki Jurka - x+4=20+4=24

Odpowiedż:
Ania ma 20 szt znaczków
Marek ma 60 szt znaczków
Jurek ma 24 szt znaczków

pozdrawiam :)