1. Oblicz :
A)
. Pierwiastek z 10 do potęgi 2
. ( pierwiastek z 13 ) do potęgi 2
. Pierwiastek z 5 * pierwiastek z 5

B)
. Pierwiastek 3 stopnia z 5 do potęgi 3
. ( pierwiastek 3 stopnia z 7 ) do potęgi 2
. Pierwiastek 3 stopnia z 9 * pierwiastek 3 stopnia z 9 * pierwiastek 3 stopnia z 9

C)
. ( pierwiastek z 1,3) do potęgi 2
. pierwiastek - pod pierwiastekiem w ( trzy dwudzieste drugie ) do potęgi 2
. Pierwiastek z 72 * pierwiastek z 72

D)
. ( pierwiastek 3 stopnia z -5 ) do potęgi 3
. ( - pierwiastek 3 stopnia z 7 ) do potęgi 3
. Pierwiastek 3 stopnia z -4 * ( pierwiastek 3 stopnia z -4) do potęgi 2


2. Oblicz :
A) 4( pierwiastek z 3 ) do potęgi 2

B) (2 pierwiastek z 2) do potęgi 2

C) Pierwiastek z 7 * 3 pierwiastek z 7

D) 2 pierwiastek z 3 * 5 pierwiastek z 3

E) ( 2 pierwiastek z 5 : 2) do potęgi 2

F) ( dwie trzecie pierwiastek z 6) do potęgi 2

G) ( -0,1 pierwiastek z 10) do potęgi 2

H) -3 pierwiastek z 15 * 2 pierwiastek z 15

3. Oblicz :
A) ( jedna druga pierwiastek 3 stopnia z 12) do potęgi 3

B) (-2 pierwiastek 3 stopnia z jednej czwartej) do potęgi 3

C) (-10 pierwiastek 3 stopnia z -0,1) do potęgi 3

D) 3 pierwiastek 3 stopnia z 7 * 2 ( pierwiastek 3 stopnia z 7 ) do potęgi 2

E) 5 ( pierwiastek 3 stopnia z -6) do potęgi 2 * 4 pierwiastek 3 stopnia z -6

F) (-7 pierwiastek 3 stopnia z -2) do potęgi 2 * pierwiastek 3 stopnia z -2

2

Odpowiedzi

2016-10-17T17:52:35+02:00

1. Oblicz :
A)
. Pierwiastek z 10 do potęgi 2 =10

. ( pierwiastek z 13 ) do potęgi 2=13


. Pierwiastek z 5 * pierwiastek z 5=√25=5

B) 
. Pierwiastek 3 stopnia z 5 do potęgi 3 =5
. ( pierwiastek 3 stopnia z 7 ) do potęgi 2 =(∛7)²=∛7·∛7=∛49
. Pierwiastek 3 stopnia z 9 * pierwiastek 3 stopnia z 9 * pierwiastek 3 stopnia z 9=

(∛9)³ =9



C)
. ( pierwiastek z 1,3) do potęgi 2 =1,3
. pierwiastek - pod pierwiastekiem w ( trzy dwudzieste drugie ) do potęgi 2

(√3/22)² =√9/484=3/22


. Pierwiastek z 72 * pierwiastek z 72 =√5184=72

D) 
. ( pierwiastek 3 stopnia z -5 ) do potęgi 3 =-5
. ( - pierwiastek 3 stopnia z 7 ) do potęgi 3 =7
. Pierwiastek 3 stopnia z -4 * ( pierwiastek 3 stopnia z -4) do potęgi 2

∛-4 ·(∛-4 )²=(∛-4)³=-4

2. Oblicz :

przyjmuje ze tylko to co w nawiasie czyli sam pierwiasek jak wynika z zapisu jest do potegi czyli 
A) 4( pierwiastek z 3 ) do potęgi 2=4·√9=4·3=12

B) (2 pierwiastek z 2) do potęgi 2=8

C) Pierwiastek z 7 * 3 pierwiastek z 7 =3√49=3·7=21

D) 2 pierwiastek z 3 * 5 pierwiastek z 3=10√9=10·3=30

E) ( 2 pierwiastek z 5 : 2) do potęgi 2=(2√5/2)² =20/4 =5



F) ( dwie trzecie pierwiastek z 6) do potęgi 2 =(2√6/3)²=24/9 =8/3=2 i 2/3

G) ( -0,1 pierwiastek z 10) do potęgi 2 =(-√10/10)² =10/100 =1/10

H) -3 pierwiastek z 15 * 2 pierwiastek z 15=-6√225=-6·15=-90

3. Oblicz : 
A) ( jedna druga pierwiastek 3 stopnia z 12) do potęgi 3=1/8·12=12/8=3/2=1,5


B) (-2 pierwiastek 3 stopnia z jednej czwartej) do potęgi 3=-8·¼=-2


C) (-10 pierwiastek 3 stopnia z -0,1) do potęgi 3=-100·(-0,1)=100

D) 3 pierwiastek 3 stopnia z 7 * 2 ( pierwiastek 3 stopnia z 7 ) do potęgi 2 =

3∛7·2(∛7)² =6(∛7)³=6·7=42

E) 5 ( pierwiastek 3 stopnia z -6) do potęgi 2 * 4 pierwiastek 3 stopnia z -6=

5(∛-6)² ·4∛-6=10(∛-6)³ =-10·6=-60


F) (-7 pierwiastek 3 stopnia z -2) do potęgi 2 * pierwiastek 3 stopnia z -2=

(-7∛-2)² ·∛-2 =49(∛-2)³ =49·(-2)=-98


6 3 6
2016-10-17T21:50:54+02:00