1. Składniki.
2/3 funta przesianej mąki
1/4 funta cukru
2/5 funta wiejskiego masła
cały funt masy orzechowej
4/9 funta najlepszych konfitur
3 żółtka, ale nie mniej niż 1/20 funta
a) W starej książce kucharskiej znalazłam przepis na placek z masa orzechową. Ile funtów ważą wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego placka?
b) Jeden funt to około 400g. Czego potrzeba więcej do zrobienia tego placka : mąki czy cukru? O ile dekagramów więcej?
c)Ile kilogramów waża wszystkie potrzebne produkty ?

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-17T17:38:28+01:00
⅔+¼+⅖+ 1+ ⁴/₉+ 1/20 = 120/180 + 45/180 + 72/180 + 1+ 80/180 + 9/180 =
= 1 326/180 = 2 146/180 = 2 i 73/90 funta.

B) 2/3 : 1/4
8/12 > 3/12 -> więcej mąki.

2/3 * 4 = 8/3 dag
1/4 * 4 = 1 dag

2⅔ - 1 = 1⅔dag
Odp. Więcej mąki o 1⅔dag.

c) 2 73/90 * 0,4 = 1,125 kg

Nie wiem czy dobrze :|