Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2009-10-13T23:54:20+02:00
L=a*p*(w²*r⁻³)/(p²* ¹³/₄ o)=a*p*(w²*(1/r³))/(p²* (13o/4))=a*p*(w²/r³)/(13op²/4)=a*p*(w²/r³)*(4/(13op²))=[4*a*p*w²]\[13*o*p²*r³]=[4*a*w²]\[13*o*p*r³]
a. a wzrośnie o 100% (mam nadzieję że tu chodzi o procenty
[4*(a+100%*a)*w²]\[13*o*p*r³]=[4*(a+a)*w²]\[13*o*p*r³]=[4*2a*w²]\[13*o*p*r³]=2*[4*a*w²]\[13*o*p*r³]=2*L
L wzrośnie dwa razy
b. p zmaleje o 40%
[4*a*w²]\[13*o*(p-40%*p)*r³]=[4*a*w²]\[13*o*(p-0,4*p)*r³]=[4*a*w²]\[13*o*(0,6*p)*r³]=[4*a*w²]\[(0,6)*[13*o*p*r³]]=[4*a*w²]\[(6/10)*[13*o*p*r³]]=(10/6)*{[4*a*w²]\[13*o*p*r³]]}=(10/6)*L
L wzrośnie 10/6 razy
c. r zmaleje 3 razy
[4*a*w²]\[13*o*p*[r*(1/3)]³*]=[4*a*w²]\[13*o*p*(1/27)*r³]=[4*a*w²]\[(1/27)*[13*o*p*r³]]=27*{[4*a*w²]\[13*o*p*r³]}=27*L
L wzrośnie 27 razy
d. o wzrośnie 4 razy
[4*a*w²]\[13*4*o*p*r³]=[4*a*w²]\[4*[13*o*p*r³]]=(1/4)*[[4*a*w²]\[13*o*p*r³]]=(1/4)*L
L zmniejszy się 4 razy
1 5 1