1.Przy zakupie odtwarzacza na raty zapłacono ⅕ jego wartości. Pozostałą kwotę spłacono w 5 równych ratach. Ile kosztował odtwarzacz jeśli różnica między wpłatą początkową a każdą z rat wynosiła 30 zł?

2.Kasia i Marysia mają razem 24 lata. Kasia jest 2 razy starsza od Marysi. W jakim wieku będzie każda z nich za 4 lata?

3.Turyści wyruszyli o 8.35. Na szczycie byli o 11.20. Ile trwała wędrówka?

4. Oblicz NWD i NWW dla liczb 72 i 60.

5. Mapę Bieszczad wykonano w skali 1:150 000 pewna odległość na mapie wynosi 2,2 cm. Ile to km w terenie?

ZAPISZ WSZYSTKIE OBLICZENIA!!!

3

Odpowiedzi

2010-02-17T17:57:28+01:00
2. x-wiek Marysi
2x - wiek Kasi
x+2x=24
3x=24:3
x=8- wiek Marysi
2*8=16- wiek Kasi
8+4=12- wiek Marysi za 4 lata
16+4=20- wiek Kasi za 4 lata
3.11.20-8.35=3h25minut
5. 150000*2,2=330000cm=3,3km
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-17T18:25:47+01:00
1.
dane-
x- koszt odtwarzacza
1/5x- 1 rata
1/5x=4/5x:5+30
1/5x= 4/25x+30
15x-4/25x=30
5/25x-4/25x=30
1/25x=30
x=30*25
x=750
2. DANE
x- wiek Kasi |16
y- wiek marysi |8
24-suma wieku |24

x+y=24
x=2y

x=24-y
24-y=2y

x=24-y
-3y=-24

x=24-y <=> x=24-8
y=8 x=16

8+4=12
16+4=20
odp kasia-20, marysia 12

3. 11.20- 8.35= 3,45h
4.NWD(72, 60)= 2*2*3= 12

72|2 60|2
36|2 30|2
18|2 15|3
9|3 5|5
3|3 1
1

nww= 2*2*2*3*3*5=360

1:150000
2,2cm

5..1-150000
2,2-x
x=150000*2,2
x=330000cm= 330m


2010-02-17T18:45:23+01:00
1.30*5=150zł
2. 24 ma marysia+2=26 lat kasi po 4 latach marysia ma 28lat a kasia 30lat
3.8.35-11.20=2godz. i 45minut
4.przykro niewiem co to jest nwd i nww jak mi napiszesz co to jest postaram sie zrobic
5.1:150.000 skreślamy 5 cyfer żeby był 1 kilometr x=2,2cm*1,5km=
=3,30km