1. Rozwiąż równania.
a) (3-2x)-(x+4)-(2x+5)=(3x-4)-(5x+7)
b) (4-x)-(2x+3)+(x-4)=-(2x-3)-(x-7)
c) (4x-5)+(x-7)-(2x-8)=(-3x)+4)-(x-6)
d) -(4-2x)-(2x+4)=(3x-1)+(2x-5)-(7-3x)

2.Rozwiąż równania.
a) 3(x-4)-4(2x-7)=2(x+5)
b) 2(2x-3)+3(4-x)=-(x+1)
c) 2(x-3)-4(3+x)=-3(x+2)+2(2x-1)
d) 6(x+1)+3(2-x)=2(2x-1)-(4-x)


3. Rozwiąż równania.
a) 2(x-7)-3(x+2)=4(x+3)+2(x-9)
b) -3(x+6)-6(2x+8)=-2(4-x)+9(x+8)
c) -8(x+2)+3(x+5)=-2(2x+3)+4(2x-1)
d) 6(4-x)+5(2x-5)=4(x-1)-3(4-x)


Pomóżcie ! ; )))))))))))

1

Odpowiedzi

2010-02-17T18:31:39+01:00
1.
a)(3-2x)-(x+4)-(2x+5)=(3x-4)-(5x+7)
3-2x-x-4-2x-5=3x-4-5x-7
-6-5x=-11-2x
-5x= -5-2x
-3x=-5
x=-1,(6)

b) (4-x)-(2x+3)+(x-4)=-(2x-3)-(x-7)
4-x-2x-3+x-4=-2x+3-x+7
-3-2x=-3x+10
-2x=-3x+13
x= 13

c)(4x-5)+(x-7)-(2x-8)=(-3x)+4)-(x-6)
4x-5+x-7-2x+8=-3x+4-x+6
3x-4=2x+10
3x= 2x+14
x=14

d)-(4-2x)-(2x+4)=(3x-1)+(2x-5)-(7-3x)
-4+2x-2x-4=3x-1+2x-5-7+3x
-8=8x-13
5=8x
0,625=x


Mam nadzieje ze pomoglam. Przepraszam ale duzo tych prfzykladow i nie chce mi sie juz za tylke punktow. Mam nadzieje ze rozumiesz:) pozdrawiam