1.Przekształć iloczyny na sumy:
½(3a-2)=
⅔(1,5+3x)=
k(3l+2m)=
-p(r-5s)=
2.Przekształć do postaci sumy algebraicznej wyrażenie:
a) 2(a+b)=
b)3(x+2y-6)=
c)-2(x+4-y+z)=
d)x(2t-54)=
e) x(x²-x+7)=
f) a(b+a-ab)=
3Zapisz jak najprościej:
2a(b-3)-2b(a-3)=
a(a+b)+a(a-b)+b(b+a)+b(b-a)=
jak mi to rozwiążecie to jestescie wielcy ;DD

1

Odpowiedzi

2010-02-18T15:30:50+01:00
zad.1 ½(3a-2)=1,5a-1
⅔(1,5+3x)=1,5+3x
k(3l+2m)=3kl+2km
-p(r-5s)=-pr+5ps

zad.2 a) 2(a+b)=2a+2b
b)3(x+2y-6)=3x+6y-18
c)-2(x+4-y+z)=-2x-8+2y-2z
d)x(2t-54)=2tx-54x
e) x(x²-x+7)=x do potęgi 3 +7
f) a(b+a-ab)=ab +a do potęgi 2 - a do potęgi 2 b

3Zapisz jak najprościej:
2a(b-3)-2b(a-3)=2ab-6a
a(a+b)+a(a-b)+b(b+a)+b(b-a)=a do potęgi 2 +ab +a do potęgi 2 - b +b do potęgi 2 +ba + b do potęgi 2 -ba=2a do potęgi 2 +2ab-b+2b do potęgi 2