Wykonaj redukcję wyrazów podobnych i oblicz wartość liczbową wyrażeń:
a) -3xy³ + 3xy-(2xy³-xy)= dla x= -1 , y=2
b)-(-48a² + 10a) - (-4a-a²)= dla a= minus jedna siódma
c)-(12√c - c )+(-8c+13√c)= dla c =4

( to jest zadanie 6 str. 152 w podręczniku " Matematyka wokół nas" 1 gim)

To jest na jutro prosze o szybką odpowiedź z rozwiązaniem z pierwszą dobrą - daję naj) z góry dzieki

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-17T18:45:31+01:00
A) -3xy³ + 3xy-(2xy³-xy)= dla x= -1 , y=2

-5xy³ +4xy = 40 -8 =32

b)-(-48a² + 10a) - (-4a-a²)= dla a= minus jedna siódma

49a² -6a = 1 + (6/7) = 13/7

c)-(12√c - c )+(-8c+13√c)= dla c =4

√c - 7 c = 2 - 28 =-26
3 5 3