Proszę niech mi ktoś to zrobi bo potrzebuję to na jutro. Dam temu wszystkie punkty kto przyśle pierwszy.
1.Oblicz długość boków trójkąta o obwodzie 36 cm, jeżeli ich długości pozostają w stosunku 3:2:4
2.Rowerzysta w ciągu 3 dni przejechał 277 km. Pierwszego dnia przejechał o 17 km więcej niż drugiego dnia, zaś trzeciego dnia o 40% mniej niż drugiego. Ile km przejechał każdego dnia?

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-17T18:50:35+01:00
1. 3x+2x+4x = 36
9x = 36 |:9
x = 4

a=12
b=8
c=16

2.
x+ 17 + x + 0,6x = 227
1,4x + 17 = 227
1,4x = 227-17=210
1,4x = 210 | :1,4
x = 150

I dzień -> x +17 -> 150 + 17 = 167km
II dzień -> 150 km
III dzień -> 0,6 * 150 = 90 km
2010-02-17T18:56:00+01:00
1. 3x + 2x + 4 x = 36

9 x = 36
x = 4 cm

3x = 12 cm - 1 bok
2 x = 8 cm - 2 bok
4 x = 16 cm - 3 bok


2.
x- 1 dzien = 167km
x-17 - 2 dzien = 83 - 17 = 150 km
40%*(x - 17) + x - 17 - 3 dzien =90 km

x+ 17 + x + 0,6x = 227
1,4x + 17 = 227
1,4x = 227-17=210
1,4x = 210 | :1,4
x = 150

I dzień -> x +17 -> 150 + 17 = 167km
II dzień -> 150 km
III dzień -> 0,6 * 150 = 90 km